NL embassy

Ambasada Ciekawych Informacji

Zdrowie i Uroda

Rozgrzewające dania na jesienne dni

Jesień to pora roku, w której powinniśmy spożywać rozgrzewające i pełnowartościowe posiłki. Sprawiają one, że lepiej się czujemy i mamy więcej energii. Jak zmienić naszą dietę i co wprowadzić do niej, aby jesienią mieć dobre samopoczucie i więcej siły i chęci na wszelkie aktywności? Podpowiadamy.  

Rozgrzewająca zupa na śniadanie 

Składniki: 

  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • 2 łyżki kaszy jaglanej 
  • 1 łyżka rodzynek 
  • 1 łyżka dowolnych orzechów 
  • mały kawałek masła, najlepiej klarowanego 
  • szczypta imbiru 
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta soli 
  • woda 
  • mleko roślinne (trawi się lepiej niż krowie, jest lżej strawne) 
  • ewentualnie miód do smaku 
  • ciepłe, uduszone owoce sezonowe do podania np. gruszki, jabłka, śliwki 

Przygotowanie: 

Płatki i kaszę prażymy w garnku lub małym rondelku. Dodajemy rodzynki i orzechy, szczyptę soli, imbir oraz cynamon i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby – dolewamy wody. Pod koniec gotowania dodajemy masło, odrobinę mleka i jeśli chcemy – do smaku dodajemy miód. Tego typu zupę jemy koniecznie na ciepło. Taki posiłek rozgrzewa o poranku. Do zupy możemy dodać także upieczone w piekarniku sezonowe owoce, tkie jak jabłka, gruszki czy ślwiki. 

Jeśli chcemy, płatki jaglane mogą zastąpić nam płatki owsiane.  

Krem z marchwi z kurkumą i imbirem 

Składniki: 

  • marchewka, obrana i pokrojona na mniejsze kawałki 
  • kawałek obranego, świeżego imbiru 
  • cebula 
  • mały ząbek czosnku 
  • świeża natka pietruszki do posypania zupy przed podaniem 
  • sól, pieprz do smaku 
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane 
  • kurkuma w proszku 

Przygotowanie: 

Na tłuszczu w dużym garnku podsmażamy cebulę i czosnek. Kolejno dodajemy marchew i świeży imbir. Zalewamy wodą do poziomu warzyw i gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy na gładki krem i na końcu doprawiamy solą, pieprzem oraz dużą ilością kurkumy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.  

Płatki owsiane i kasza jaglana z dynią i rodzynkami 

Składniki: 

  • 2,5 szklanki wody, 
  • 0,75 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • kawałek dyni, 
  • płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego, 
  • 2 łyżki suszonych rodzynek, 
  • szczypta cynamonu 

Przygotowanie: 

Do garnka, w którym będziesz gotować owsiankę wsyp płatki z kaszą i płucz je pod bieżącą wodą. Płatki i kaszę zalej zimną wodą, wrzuć pokrojoną dynię, rodzynki oraz siemię lniane. Wszystko zagotuj. Po chwili dodaj cynamon. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. 

Krem z warzyw 

Składniki:  

  • około 3 szklanki wody, 
  • 4 ziemniaki, 
  • 2 marchewki, 
  • 4 łyżki płatków owsianych, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • por, 
  • szczypta soli, 
  • natka pietruszki (ew. kilka kropel soku z cytryny), 
  • szczypta kurkumy. 

Przygotowanie: 

Warzywa gotujemy i blendujemy na jednolity krem, kolejno – doprawiamy do smaku. Gotowe- szybka i smaczna zupa na jesień nadaje się do podania! 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *