NL embassy

Ambasada Ciekawych Informacji

Wybór diety
Zdrowie i Uroda

Wybór diety – jaka dieta jest dla mnie?

Dawniej zwykło się uważać, że tylko osoby przewlekle chore lub otyłe muszą uważać na to, co jedzą. Na szczęście na przestrzeni lat ten pogląd znacznie się zmienił. W dobie internetu oraz szeroko dostępnych publikacji naukowych na temat zdrowego odżywiania coraz więcej osób zaczyna zastanawiać się nad wyborem właściwej diety.

Warto pamiętać o tym, że to, co jemy ma niezwykle istotny wpływ na nasze zdrowie i kondycję – prawidłowo zbilansowana dieta okazuje się pomocna nie tylko w przypadku utraty wagi. Może również złagodzić dolegliwości trawienne spowodowane alergią lub nietolerancją niektórych składników, zwiększyć wyniki na siłowni w przypadku osób trenujących lub uprawiających sport, a także wyrównać niedobory witamin oraz pozostałych składników mineralnych, na które narażone są szczególnie osoby przygotowujące posiłki w pośpiechu lub ograniczające spożywanie mięsa i nabiału. Wybór cateringu dietetycznego to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na spędzanie dużo czasu w kuchni lub nie przepadają za gotowaniem, ale zależy im na zdrowiu i różnorodności potraw. Usługa fit cateringowa sprawdzi się tak samo dobrze w przypadku osób chcących zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów oraz tych, którym nie zależy na utracie wagi.

Osoby cierpiące na cukrzycę, a także te mające problemy z insulinoodpornością muszą szczególnie dbać o poziom glukozy we krwi, a co za tym idzie wypracować nowe nawyki żywieniowe. Aby zapobiec dalszemu rozwojowi choroby oraz jej powikłaniom konieczne jest stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym, która ma na celu utrzymanie stałego poziomu cukru w organizmie. Diabetycy muszą również pamiętać o spożywaniu regularnych posiłków –  między innymi z tego powodu wielu z nich decyduje się na dietę pudełkową. Przemyślany catering umożliwi diabetykom zadbanie o zdrowie bez ciągłej potrzeby planowania posiłków z wyprzedzeniem.

Z roku na rok na świecie przybywa ludzi wykluczających ze swojej diety produkty odzwierzęce. Niestety produkty wegetariańskie imitujące mięso często okazują się dla przeciętnej osoby zbyt drogie na dłuższą metę. Na szczęście nowe trendy żywieniowe mają ogromny wpływ na gastronomię, co przekłada się na rosnącą liczbę wegetariańskich ofert cateringowych.

Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego lub inne choroby układu pokarmowego są zazwyczaj zmuszone unikać pewnych składników, które potęgują nieprzyjemne dolegliwości. Choroby sprawiają, że w niektórych przypadkach ludzie muszą wyeliminować ze swojej diety całe dania. Najlepszym rozwiązaniem w tego typu okolicznościach jest dieta lekkostrawna oparta na naturalnych produktach. Zdrowy catering sprawia, że osoby zmagające się z chorobami bądź nietolerancjami pokarmowymi, na przykład laktozy czy glutenu, mogą jeść smaczne i pożywne posiłki bez obaw o wystąpienie negatywnych skutków ubocznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *