NL embassy

Ambasada Ciekawych Informacji

Wpływ witaminy D
Zdrowie

Wpływ witaminy D na zdrowie i odporność

Coraz częściej głośno mówi się, że ze względu na klimat, w którym żyjemy, powinniśmy suplementować witaminę D w okresie od września do maja. Dlaczego to takie ważne właśnie wtedy? Ponieważ wówczas nie ma możliwości syntezowania jej naturalnie – z promieni słonecznych. Badania pokazują, że większość osób dorosłych w Polsce cierpi na niedobory cholekalcyferolu. Z czym wiąże się nieodpowiednia ilość witaminy D w organizmie?

Witamina D3 nazywana również witaminą D lub cholekalcyferolem to rozpuszczalna w tłuszczach substancja, która naturalnie występuje w organizmach zwierzęcych, w tym u człowieka. Pełni funkcję prohormonu, ponieważ jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Synteza witaminy D3 następuje w wyniku przekształceń cholesterolu. Aby jednak to było możliwe, muszą zostać spełnione konkretne warunki – ekspozycja na słońce powinna trwać nie mniej niż 15 minut, przebiegać od maja do września w godzinach między 10.00 a 15.00. Istotne jest również, żeby wystawić na działanie promieni słonecznych minimum 18% powierzchni ciała, np. twarz, przedramiona i nogi. Co ważne, w Polsce ze względu na klimat i położenie geograficzne synteza witaminy D w okresie od października do maja jest nieefektywna. Właśnie dlatego tak istotna jest suplementacja i odpowiednia dieta.

Niedobór witaminy D a zdrowie

Ci, którzy czytają artykuły o zdrowiu, wiedzą, że niedobory witaminy D3 mogą prowadzić do zaburzeń ze strony układu kostnego, nerwowego, mięśniowego, krążenia i problemów z odpornością. Jeżeli chodzi o układ kostny, u dzieci nieodpowiedni poziom cholekalcyferolu skutkuje krzywicą, zaburzeniami mineralizacji kości oraz zmniejszeniem masy kostnej, zaś u dorosłych wpływa na wystąpienie osteoporozy. Zbyt mała ilość witaminy D może powodować bóle mięśniowe, zaburzenia snu i nastroju, a pośrednio wpływać na występowanie chorób takich jak nadciśnienie tętnicze, depresja, cukrzyca czy astma. Dodatkowo warto pamiętać, że witamina D zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na grypę, ma działanie antynowotworowe i osłabia toczące się w organizmie procesy zapalne.

Suplementacja witaminy D

Od września do maja osoby mieszkające w Polsce powinny przyjmować witaminę D3 w tabletkach, kapsułkach albo w kroplach. Dla noworodków i donoszonych niemowląt do 6 miesiąca życia zalecana dawka dzienna wynosi 400 IU, dla dzieci między 6 a 12 miesiącem życia 400 do 600 IU, dla dzieci od 1 do 10 roku życia – 600 do 1000 IU, dla młodzieży mającej od 11 do 18 lat oraz dorosłych – 800 do 2000 IU. Zapotrzebowanie na witaminę D3 zwiększa się wraz z wiekiem, dlatego największą dawkę powinni przyjmować seniorzy po 75 roku życia – między 2000 a 4000 IU.

Artykuły o zdrowym trybie życia często uwzględniają również naturalne źródła witaminy D3 – te, które można wprowadzić do swojej diety. Produktami zawierającymi witaminę D są: ryby morskie takie jak łosoś i śledź, żółtka jaja, sery, mleko oraz niektóre grzyby. Trzeba pamiętać, że w ten sposób da się uzupełnić niedobory cholekalcyferolu jedynie w 20%, dlatego najskuteczniejszym rozwiązaniem służącym utrzymaniu odpowiedniego poziomu witaminy D jest suplementacja.

Dużo artykułów na temat badań, zdrowia i zdrowego trybu życia można znaleźć pod tym adresem: https://polmed.pl/zdrowie/