NL embassy

Ambasada Ciekawych Informacji

kawa
Zdrowie

Czy kawa jest zdrowa?

Kawa to napój, bez którego nie wyobrażasz sobie swojego poranka? Cenisz sobie zarówno jej smak, jak i pobudzające działanie? Dowiedz się więcej informacji na temat popularnej mieszanki z ziaren kawowca, poznaj zalety i wady jej spożywania i sprawdź, gdzie szukać najwyższej jakości produktów.

Kawa – czym dokładnie jest?

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie funkcjonowania. Doceniana jest ona przede wszystkim za swoje pobudzające działanie. Nie każdy jednak wie, że posiada ona również inne cenne właściwości. Mieszanka została wynaleziona wiele lat temu i w bardzo szybkim tempie została rozpowszechniona na cały świat. Produkowana jest ona z owoców kawowca. Jest to zielony krzew, który występuje niemal w 40 gatunkach. Nie wszystkie z nich zawierają kofeinę – składnik odpowiedzialny za pobudzenie. Dzięki temu, że roślina jest tak różnorodna, każdy może znaleźć produkt, który dostosowany jest do indywidualnych preferencji. 

Jak powstaje kawa?

Aby z krzewu kawowca powstała pyszna mieszanka, za pomocą której przygotowywany jest pobudzający napój, niezbędne jest wykonanie kilku bardzo ważnych kroków. Roślina wymaga bowiem odpowiedniej obróbki, dzięki której ziarna nadają się do parzenia. Istotny jest już sam proces zbierania owoców drzewa. Ważne są jego pestki, które następnie poddawane są procesowi suszenia i prażenia. Te czynności sprawiają, że ziarenka przybierają bardziej brązowy kolor. To, czym charakteryzują się poszczególne kawy, jest zależne nie tylko od sposobu ich obróbki, ale również terenów, na których rosną drzewa kawowca. Wymienia się dwa popularne gatunki kawy ziarnistej, które różnią się od siebie przede wszystkim zawartością kofeiny oraz intensywnością smaku. 

  • Arabika – kawa, która składa się w 100% z Arabiki, posiada dość delikatny, łagodny smak. Zawdzięcza się to niskiej zawartości pobudzającej substancji. Drzewa tej odmiany rosną zazwyczaj w sferze tropikalnej. 
  • Robusta – jest to odmiana ziaren kawowca, która przypada do gustu miłośnikom wyrazistych i mocnych smaków. Ze względu na sporą zawartość kofeiny w ziarnach tego gatunku kawy, cechuje się ona bogactwem smaku i aromatu. 

Spore różnice w obu gatunkach kawy sprawiły, że producenci zaczęli je ze sobą łączyć, tworząc tzw. mieszanki kawowe. Dzięki zestawieniu dwóch tak odmiennych gatunków można uzyskać bardzo wyjątkowy smak, który charakteryzuje się najbardziej wyważoną ilością kofeiny. Warto również próbować mieszanek nie tylko zagranicznych, ale także tych, z polskich palarni kawy

Jakie są właściwości kawy? 

Jak wspomniano wcześniej, kawę najbardziej docenia się za jej właściwości pobudzające, które zawdzięcza się zawartości kofeiny w składzie ziaren kawowca. Ze względu na to, napój zazwyczaj pity jest w godzinach porannych, gdy konieczne jest rozbudzenie organizmu do działania. Regularne spożywanie pobudzającego napoju to również inne zalety. Ziarna kawowca wywołują u człowieka poczucie szczęścia. Około pół godziny od wypicia kawy wydziela się w organizmie hormon szczęścia, który zwany jest inaczej serotoniną. Nie należy pominąć faktu, iż dla niektórych osób zaletą spożywania popularnego napoju jest przede wszystkim jego smak. Dzięki temu kawa stanowi jedną z najczęściej serwowanych propozycji na rozmaitych przyjęciach czy spotkaniach towarzyskich.

Kawa – wady i zalety jej spożywania

Kawa nie tylko pobudza człowieka do działania, ale również jest odpowiedzialna za oczyszczanie organizmu z różnego rodzaju wolnych rodników. To umożliwia pozbycie się wszelkich toksyn niekorzystnych dla zdrowia. Co więcej, regularne spożywanie tego napoju umożliwia zniwelowanie problemów z układem krążenia czy trudnościami związanymi z trawieniem. 

Pomimo tego, iż picie kawy niesie za sobą wiele pozytywnych skutków, nie należy przekraczać zalecanej dziennej kofeiny. Jest to około 300 mg. Nadmierne ilości mieszanki mogą bowiem sprawiać, że z organizmu zaczną wypłukiwać się cenne minerały np. wapń czy magnez. To natomiast może prowadzić nie tylko do ubytków na zdrowiu fizycznym, ale również psychicznym. Niedobór cennych substancji jest jedną z najczęstszych przyczyn sporego rozdrażnienia. Aby zniwelować negatywny aspekt picia kawy, warto pamiętać nie tylko o dostarczaniu jej w odpowiednich ilościach, ale również o wybieraniu wysokiej jakości produktów. Takie ziarna sprowadzane są między innymi do sklepu internetowego –Cafe Silesia.